Een verzoek om toelating tot de WSNP (Wettelijke Schuldsaneringsregeling Natuurlijke Personen) wordt ingediend bij de rechtbank. Vervolgens vindt er een inhoudelijke zitting plaats. Tijdens die inhoudelijke zitting krijgt u de mogelijkheid om uw verzoek kort toe te lichten en kan de rechter u een paar vragen stellen. Daarna bepaalt de rechter of u wel of niet wordt toegelaten tot de WSNP. Als de rechter beslist dat u niet wordt toegelaten, dan kunt u tegen dat oordeel (het vonnis) in hoger beroep. Maar let op! De beroepstermijn is slechts 8 dagen! Het is dus belangrijk dat u zo snel mogelijk juridische bijstand inschakelt als u het niet eens bent met de beslissing van de rechtbank. Voor het instellen van hoger beroep heeft u altijd een advocaat nodig, dat kunt u niet zelf doen. Tijdens een gesprek op kantoor zal de advocaat met u bespreken of hoger beroep zinvol is. Als dat zo is, dan zal het hoger beroep zo snel mogelijk worden ingesteld, zodat de termijn van 8 dagen wordt veiliggesteld. Uiteraard zal ook met u besproken worden wat er moet gebeuren om de kans op een geslaagd hoger beroep zo groot mogelijk te maken.
Als u bent toegelaten tot de WSNP, dan controleert een WSNP-bewindvoerder namens de rechtbank of u zich aan alle verplichtingen houdt. Gaat dit niet goed, dan kan de rechter-commissaris uw WSNP voordragen voor een (tussentijdse) beëindiging zonder schone lei. Er hangt veel af van deze zitting, daarom heeft u recht op gesubsidieerde juridische bijstand van een advocaat (de Raad voor Rechtsbijstand geeft hiervoor een toevoeging). Als u van de rechtbank een brief ontvangt waarin staat dat u bent uitgenodigd voor een (eind)zitting, neem dan zo snel mogelijk contact op.
Ten slotte kan het ook voorkomen dat de rechtbank uw WSNP (tussentijds) beëindigt zonder schone lei, dan kunt u ook tegen die beslissing in hoger beroep. In dat geval geldt ook weer de zeer korte hoger beroepstermijn van 8 dagen, waardoor het belangrijk is dat u snel handelt!